Куцура

Куцура

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Мото скуп 
Традиционални скуп бајкера из земље и иностранства, пропраћен рок концертима и едукацијом грађана о саобраћају. Одржава се у јуну у организацији мото клуба Пегасус из Куцуре.

Куцурска жетва
Културна манифестација на којој наступају русинска и украјинска културно – уметничка друштва, али и друштва других националних заједница са циљем очувања и неговања фолкорног наслеђа Русина и других националних заједница са простора Војводине. Манифестација садржи низ програмских целина као што су промоција књига, изложбе, промоција етно кухиње, наступи фолклорних и тамбурашких група. Одржава се у  јулу у организацији КУД Жетва из Куцуре.

Кирбај
У оквиру прославе сеоске славе Велика Госпојина, 28. августа традиционално се одржава сеоски вашар који се овде назива кирбај. Посебна атракција за децу је “Луна парк” који гостује сваке године и по неколико дана пре самог “Кирбаја”. Одржава се 28. августа у организацији Месне Заједнице Куцура.

Ноћ музеја у Етно клубу
У Етно клубу Отето од заборава поводом међународног дана музеја одржава се манифестација Ноћ музеја. Овде се могу видети стари предмети, оруђа и алати, као и писани материал, који нам приближава старе занате, традицију и обичаје Русина, Срба, Мађара, Рома као и других народа који живе и стварају на територији Куцуре и општине Врбас. Збирка броји више од 2500 експоната а најстарији датирају из 18. века. 

ПРИРОДА - ШЛАЈС

Кроз Куцуру пролази канал Дунав – Тиса – Дунав на којем се налази једна од највећих бродских преводница у Бачкој.  Са обе стране канала на Шлајсу (ger. Schleuse, eng. Sluice - устава, преводница) налазе се одлична места за пецање, а у летњем периоду овај део користе многобројни купачи. Ово место има сређен мол и пристан за чамце, јахте и мање бродове и идеално је место за љубитеље наутичког туризма. 


ЦРКВЕ

У Куцури се налазе три цркве: гркокатоличка, православна и римокатоличка црква. Гркокатоличка црква, посвећена Успењу пресвете Богородице, најстарија је црква у Куцури, изграђена 1791. године. Православна црква, такође је посвећена Успењу пресвете Богородице, а Римокатоличка црква, посвећена Свим светим, изграђена је 1811. године.

 

Месна заједница Куцура
Маршала Тита 77
(+381) 021 727 068