Manifestacije u maju u opštini Vrbas

Manifestacije u maju u opštini Vrbas

Mesec maj u opštini Vrbas doneće brojne interesantne događaje i festivale.

Na samom početku meseca 7. maja u Vrbasu će se okupiti ljubitelji atletike na trećoj po redu Vrbaškoj trci, u organizaciji Vrbaškog atletskog kluba. Pored dečijih trka i trka pripadnika policije i vojske, održaće se i trka na 5 km i Prvenstvo Srbije na 10 km na putu. Od sportskih događaja, od 21. do 27. maja, po sedmi put održaće se međunarodno takmičenje Juniorski kup nacija u boksu, u organizaciji Bokserskog kluba Čarnok, Bokserskog saveza Srbije i Opštine Vrbas.

U Bačkom Dobrom Polju, u razmaku od dva dana, održaće se dva događaja: proslava seoske i crkvene slave Sveti Vasilije Ostroški, 12. maja i Vojvođanska kosidba, 14. maja.

U maju nas već tradicionalno očekuje obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, koji se u opštini Vrbas obeležava sa dva programa. Gradski muzej Vrbasa prirediće program u okviru nacionalne muzejske manifestacije - Muzeji za 10, od 16. do 19. maja, sa posebnim akcentom na otvaranje obnovljene Baze Centar u Starom Vrbasu 18. maja. U Kucuri, u etno klubu Oteto od zaborava, tradicionalno se obeležava Noć muzeja, 18. maja. Drugi po redu Internacionalni festival sviranja na tradicionalnim instrumentima odžaće se od 19. do 22. maja i ugostiće svirače raznovrsnih starih muzičkih instrumenata iz zemlje i sveta. Krajem meseca, od 23. do 27. maja, održaće se Festival poezije mladih, jedna od najznačajnih i najstarijih kulturnih manifestacija u zemlji.

Ljubitelji pasa uživaće u četvrtoj Nacionalnoj izložbi pasa svih rasa - C.A.C. Zmajevo, koja će se održati 20. maja u Zmajevu. Kinološko društvo Zmajevo ovom prilikom prirediće i drugu po redu Specijalizovanu izložbu za rasu nemački ovčar - memorijal Dragan Popović Popac.

Ovogodišnja proslava slave grada i opštine Vrbas - Spasovdan, obećava dobar provod. Tokom dva dana proslave, 24. i 25. maja, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u centru Vrbasa služiće se praznično bdenje i Sveta liturgija, sa litijskim ophodom oko Hrama, rezanjem slavskog kolača i osvećenjem slavskog žita. Proslavu Spasovdana u Vrbasu zatvoriće koncert 25. maja sa početkom od 20 časova na platou ispred Hrama. Uz kulturno-umetnički program u kojem će nastupiti lokalni guslari i folklorni ansambli, kao i gostujući folklorni ansambl KUD Zahumlje iz Nikšića, koncertnu noć svojim nastupom zatvoriće popularni Lexington bend i lokalni sastav, Ničim izazvan.