ПАРКОВИ

ГРАДСКИ ПАРК
Испред две протестантске цркве у самом центру града, чији торњеви чине симболе града, смештен је први уређени парк у Врбасу. Као парковска целина формиран је средином 20.века, затварањем пролаза између две цркве, а поводом постављања споменика палим борцима у њему 1951.године. Поред уређених пешачких стаза које секу кроз зелене површине украшене зимзеленим и листопадним дрвећем и жбуњем, парк је додатно опремљен дрвеним клупама, чесмом са пијаћом водом и савременом фонтаном - омиљеним састајалиштем младих и старих

Локација: Врбас / Трг Николе Пашића

 

ЛАЗИН ПАРК
Измештен из центра града, а на свега 10 минута хода, налази се највећа зелена оаза града - Лазин парк. Назив је понео према улици Лазе Костића у којој се налази. Ова зелена оаза чини пространи зелени појас који се протеже целом дужином једне од најдужих улица у Врбасу. Настао је, пре неколико деценија, на иницијативу житеља поменуте улице, који о њему воде највише рачуна. На близу пет хектара простире се 1.500 стабала различитих и ретких врста. Унутар парка налази се неколико уређених дечијих игралишта. Прелепа зелена оаза омиљено је место за одмор, шетњу и опуштање Врбашана свих генерација.

Локација: Врбас / улица Лазе Костића

 

СПОМЕН ПАРК КОД ХРАМА
Најмлађа парковска површина у центру града, формирана је 90их година 20. века приликом изградње Базара. Централно место у парку заузима Споменик српским гуслама, откривен 2019.године, подигнут поводом додавања традиције певања уз гусле на UNESCO-ву листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Унутар парка уздиже се њено најистакнутијие обележје – Храм Вазнесења Христа Спаса. У парку се налази и дечије игралиште.

Локација: Врбас / улица Маршала Тита

 

ПАРК ПРИЈАТЕЉСТВА ТИКА
Од веће зелене површине код аутобуске станице звана Барица, израсла је лепо уређена парковска површина окружена стаблима. Унутар парка налази се и игралиште за децу. Дечије игралиште настало је 2016. године као резултат донације Републике Турске и њене Развојне агенције ТИКА, након што су деца из Врбаса у оквиру манифестације “Србија у ритму Европе”, представљала Турску. Игралиште садржи и справе за децу са посебним потребама: симулаторе јахања, њихања и ходања, твистер и велики точак, који служе за развој моторичких способности код деце. Ове справе постављене су на сигурносној гуменој подлози површине 230 м2. Други део игралишта садржи типски мобилијар за децу попут мултифункционалну пењалицу, тобоган, љуљашке и клацкалице.

Локација: Врбас / улица ЈНА (код Аутобуске станице)